Standard
Vals Lent
Valsul Lent este caracterizat prin inaltari si coborari ample si elegante. Indoirea genunchilor si intinderea acestora trebuie armonizate cu inaltarile si coborarile repetate.
Masura muzicala este de 3/4, tempoul fiind de 27-30 batai/minut. Este considerat regele de necontestat al dansurilor de societate.
Miscarile care caracterizeaza Valsul Lent sunt inaltarile si coborarile. Acestea se repeta la fiecare masura astfel:
– Pe pasul 1 incepe inaltarea;
– Pe pasii 2 si 3 continua inaltarea;
– Pe sfarsitul pasului 3 se coboara.
Tango
Tango este un dans și gen muzical care a apărut în orașele Buenos Aires, Argentina și Montevideo, Uruguay și s-a răspândit ulterior în toată lumea, dezvoltându-se diferite variante.
Caracterul dansului este dat de miscarile sincopate si de pauzele dramatice, iar maniera de abordare depinde in mare masura de abilitatea dansatorilor de a se adapta caracterului pasional al acestuia.
Este un dans plin de personalitate, cu multa traire interioara care invaluie publicul cu parfumul sau.
Inaintasul Tango-ului a fost Milonga ( o forma de muzica).
Masura muzicala este de 4/4, tempo-ul fiind de 30-33 masuri pe minut.
Vals Vienez
Valsul insusi este vienez si a evoluat in Austria si Bavaria sub nume ca Dreher, Deutscher sau Laendler, ultimul originar din Bavaria fiind predecesorul valsului vienez. Pasii si figurile Laendler-ului au fost reduse datorita vitezei la sase pasi astfel nascandu-se valsul vienez.
Valsul era supranumit „dansul interzis”, deoarece cand a ajuns in salile vieneze de dans, partenerilor le era permis sa se atinga! Acesta era un lucru nemaiauzit si a avut ca rezultat defaimarea acestui dans de catre oficialitati ale bisericii si conducatori ai comunitatii austriece. Dar datorita faptului ca era dansul preferat al tinerilor a continuat sa fie dansat. Predecesoarele ValsuluiVienez au fost dansurile „Allemande” si „Menuetul”.
Masura muzicala este de 3/4, tempo-ul fiind de 58-60 masuri pe minut.
Este cel mai cunoscut dans standard.
Slow Fox
Slow-fox-ul este un dans standard ce-si are originile in dansul numit Foxtrot. Numele sau provine de la actorul american de vodevil Harry Fox ce l-a dansat pentru prima oara in 1914, in New York, si continea niste pasi ciudati pentru perioada aceea numiti trot (trap, pasi rapizi).
Se desprind in timp doua variante folosite in dansul sportiv: una lenta – slow fox (slow-quick-quick) si una rapida- quickstep (slow-slow-quick-quick). Dansatorii si antrenorii fac acum o legatura intre cuvantul “fox” – vulpe si caracterul dominant al dansului de competitie slow-fox. Vulpea este singurul patruped din lume care de deplaseaza cu toate cele patru picioare pe o singura linie, iar imaginea pe care o avem cand aceasta calca usor pentru a nu se face auzita de viitoarea prada reprezinta o analogie puternica in cazul dansului.
Masura muzicala este de 4/4, tempo-ul fiinde de 30 masuri pe minut.
Quickstep
Dezvoltat in timpul primului Razboi Mondial in suburbiile New York-ului , a fost interpretat initial de dansatori africani si caraibieni, debutul fiind in music-hall-uri americane. Foarte repede a devenit popular si in salile de dans.
Charleston-ul este unul din dansurile care au avut o influenta majora in formarea si dezvoltarea Quick Step-ului. In cele din urma in anii 1928-1929 s-a nascut definitiv Quick-Step-ul, avand caracteristice Chasse-urile si pasii incrucisati (Lock step).
Quick Step este cel mai energic dans standard, jucaus si vioi, cu un ritm ascutit dar, în acelasi timp, usor ca un fulg, emanand un farmec aparte. Figurile sunt dinamice pretinzand mult exercitiu si sincronizare.
Stilul Quick-step-ului este dat mai ales de elanul “fulgerator”, de pasii iuti ce ocupa in avantul lor un spatiu mare.
Masura muzicala este de 4/4, tempo-ul fiind de 50 masuri pe minut.