Dansul te face mai destept

De secole intregi exista dovezi scrise care arata multiplele beneficii ale dansului pentru corp. Aceste beneficii se pare ca nu se limiteaza insa doar la cele de ordin fizic – cercetari relativ recente arata ca prin dans o persoana se poate elibera si de stres, poate obtine o relaxare mentala dorita si o stare de bine generalizata, atat fizic cat si psihic.

A ajuns in atentia cercetatorilor si un alt potential beneficiu al dansului – persoanele care practica dansul pot deveni mai destepte. Studii de amploare realizate pe esantioane mari de persoane pun in evidenta faptul ca stimularea mintii prin dans poate reduce riscul de dementa si de aparitie al maladiei Alzheimer, in egala masura mentinand si corpul sanatos. Abilitatile cognitive sunt imbunatatite prin dans, indiferent de varsta la care se practica aceasta activitate.

Studii conduse asupra abilitatilor cognitive ale persoanelor in varsta au propus activitati diverse. Acestea includeau, printre altele, si dansul, alaturi de rezolvarea de cuvinte incrucisate, jocuri de carti sau cantat la diverse instrumente. Nu lipseau din cadrul studiului nici activitati precum golf, inot, ciclism, diverse sporturi de echipa sau dans.

Surpriza studiului – a aratat ca aproape nici una dintre activitatile fizice nu ofereau o protectie suplimentara impotriva riscului de aparitie a dementei. Beneficiile cardiovasculare se faceau simtite, insa focusul studiului era pe imbunatatirea abilitatilor cognitive. Astfel studiul a aratat ca persoanele care au avut ca activitati cititul au diminuat riscul de dementa cu 35%, cele care rezolvau cuvinte incrucisate reduceau acest risc cu pana la 47%, iar surpriza a venit din partea dansului. Reducerea riscului de dementa a fost realizata intr-un procent de peste 75% din cazurile studiate.

Participarea la activitati care sa stimuleze mintea – cum este si dansul, prin necesitatea de invatare a pasilor si miscarilor specifice – reduce riscul aparitiei afectiunilor de ordin psihic. Abilitatile neuronale sunt imbunatatite, sinapsele de asemenea, iar efectele imbatranirii asupra mintii sunt reduse considerabil prin dans.

Cei ce folosesc dansul pentru a-si imbunatati abilitatile cunosc un progres si pe partea de inteligenta. La orice nivel ar fi o persoana ca si pregatire in materie de dans, beneficiile se fac simtite. Chiar daca e vorba de un dansator care conduce sau care este condus de partener in timpul dansului, atentia activa la posibilitati, miscari si oportunitati de improvizatie este sporita. Prin urmare, dansul aduce multiple beneficii, nu doar la nivel fizic, ci si psihic.