Milioane de oameni danseaza, fie de placere sau opteaza pentru performanta. Cati dintre cei care urmeaza cursurile de dans sportiv, street dance sau group dance stiu ca fac ceva bun pentru corpul lor-dar pentru creier? Dansul, are atatea efecte benefice asupra creierului incat este utilizat in tratarea bolii Parkinson, o tulburare de circulatie progresiva neurologica.
Conform unui studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea din Sydney (Australia), dansul ar avea efecte benefice si asupra inimii. Concluziile cercetării arată că dansul este bun si pentru inimă, si poate stimula și creierul și funcțiile cognitive.
Cercetătorii au analizat 11 grupuri cuprinzand 48.000 de adulți de peste 40 de ani, fără antecedente cardiace la începutul cercetării. Din cele 48.000 de persoane, numai 3.100 au declarat că dansează regulat. La acestea s-a constatat o stare fizică generală foarte bună. În plus oamenii păreau mai tineri, aveau un indice de masă corporală (IMC) mai bun decât media, sufereau mai puțin de boli lungi și făceau mai multă mișcare, indiferent de intensitatea cu care dansau.
Ceea ce este interesant la practicarea dansului este nu numai faptul că înseamnă mișcare, ci și că stimulează capacitățile cognitive, solicitând coordonarea mișcărilor. Beneficiile acestui tip de mișcare sunt mari, chiar dacă nivelul nu este cel al unor dansatori profesioniști.
Leave a Reply