Dans popular

Dans popular

Dansul popular romanesc, manifestare a spiritului si identitatii nationale

Dansul popular romanesc, atat de variat ca stil, tempo si ritm, este o manifestare plina de forta si vitalitate ce exprima specificul, obiceiurile si traditiile fiecarei regiuni in parte, reflectand trairile, sufletul si istoria noastra ca popor. Bogatia miscarilor din dansul popular izvoreste din miile de jocuri existente in stilul propriu fiecarei regiuni, fiecare joc aducand cu sine veselia, temperamentul si energia ce ne caracterizeaza. Jocurile populare romanesti ne ofera un bagaj artistic bogat si variat, care cuprinde atat dansuri simple si line, dar si dansuri vii, energice si indraznete, avand ca punct comun un pronuntat caracter social.

Dansul popular romanesc este o comoara cultivata din generatie in generatie, pe care avem datoria sa o ocrotim si sa o lasam mostenire copiilor nostri, ca marturie a istoriei si a identitatii noastre nationale. Si chiar daca multi dintre noi nu avem oportunitatea de a deprinde dansul popular in mod natural, exista posibilitatea sa frecventam cursuri de dans popular pentru a pastra vie legatura cu traditiile si identitatea noastra nationala.

Faptul ca dansul popular este atat de bine inradacinat in traditiile noastre, ar trebui sa ne bucure, deoarece in acest fel reusim sa prezervam traditiile si obiceiurile noastre ca popor. Orice eveniment important din viata romanilor, precum nunta, botezul, trecerea dintre ani si petrecerile cu prietenii, este marcat cu o hora, o sarba, o invartita sau o batuta. Toate aceste dansuri populare sunt sarbatoarea vietii si a spiritului nostru ca popor, exprimand bucuria, pofta de viata, veselia si vioiciunea noastra.

Pentru cei ce nu cunosc dansul si cantecul popular, frecventarea cursurilor de dans popular este o modalitate de a lua contact cu portul, traditiile si obiceiurile ce se regasesc in diferite colturi ale tari. Frecventand cursuri de dans popular, predate de instructori de dans specializati in folclor, putem descoperi magia dansului folcloric, un univers plin de muzica, armonie si voie buna, pe care vom ajunge sa il iubim si sa il salvam, transmitandu-l mai departe si copiilor nostri. Atat timp cat suntem deschisi si dornici de a descoperi adevaratul tezaur pe care il detinem, de a il perpetua si a il cinsti, nu avem cum sa pierdem identitatea nationala.