Ballroom Latino

Ballroom Latino

Odată cu apropierea marilor dansatori de media, s-a reuşit aducerea dansului pe micile ecrane în emisiuni care depăşesc graniţele unei ţări: “Dansez pentru tine” şi forma lui mexicană “Bailando por un suenio”, “Strictly come dancing” şi versiunea lui americană “Dancing with the stars”, “So you think you can dance” o competiţie americană de dans dar şi un reality show. Toate acestea, pe lângă faptul că ne încântă privirea şi inimile cu magia dansului, eleganţa costumelor şi emoţiile de a fi pe ring în centrul atenţiei, ne mai spun un lucru, pe care de multe ori îl trecem cu vederea: antrenamentele riguroase şi efortul susţinut la care sunt supuşi dansatorii.r nec turpis ac sapien posuere elementum at nec augue. Donec eleifend a orci posuere ornare.

“Dansul sportiv” (sau DanceSport)  este folosit pentru a defini latura competitivă a dansului de societate. Această activitate, interesantă şi plină de farmec, de petrecere a timpului liber, a fost redenumită pentru a se potrivi cu imaginea sa modernă de sport solicitant.
Caracteristicile sale constau în forță fizică, agilitate, coordonare, rezistentă, nivel ridicat de fitness, disciplină, munca în echipă, har, stil şi interpretare muzicală.

Acesta are o structură competiţională organizată la cel mai înalt nivel. În întreaga lume dansatorii sunt diferenţiaţi pe clase, în funcţie de pregătire şi performanţe şi grupaţi pe categorii de vârstă. Se disting, în principal, două secţiuni ale dansului sportiv, fiecare cu câte 5 dansuri: secţiunea standardcu Vals Lent, Tango, Vals vienez, Slow Fox şi Quick Step şi secţiunea latino cu Samba, Cha-Cha, Rumba, Paso Doble şi Jive. Pe lângă aceste secţiuni s-au mai dezvoltat şi altele specifice anumitor ţări: Rithm şi Smooth în America, New Vogue în Australia.

În prezent, dansul sportiv este recunoscut de Comitetul Olimpic Internaţional ca un sport şi este de aşteptat să fie în cele din urmă inclus în programul olimpic. Acesta a fost prezentat la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice Sydney 2000. Dansul sportiv oferă oportunitatea dezvoltării disciplinei sportive a corpului şi a minţii, precum şi creativitatea artistică prin interpretarea muzicală, designul vestimentației şi liniile coregrafice.

Există câteva căi de a practica dansul sportiv. Cea mai importantă este cea competițională, desfăşurată sub egida Federaţiei Internaţionale de Dans Sportiv – IDSF . De la un anumit nivel de performanţă, dansatorii aleg să participe la show-uri de dans sportiv şi la competiţii de profesionişti organizate de Consiliul Mondial al Dansului – WDC (World Dance Council). O a treia cale este cea socială, pentru distracție. Mulți văd dansul ca o expresie artistică a omului şi nu ca un sport. Indiferent din ce parte este privit, la nivel amator sau profesionist, fiecare ar trebui, ca la un anumit moment în viață, să experimenteze bucuria de a dansa. Mulți oameni, după ce au luat contactul cu dansul sportiv, au realizat că şi-ar fi dorit ca această experienţă să fi început mai devreme.

Dansul sportiv este, pentru unii un sport foarte competitiv, iar pentru alţii poate fi o minunată cale de a participa la activitățile sociale în care se dansează. De acest mod de petrecere a timpului se pot bucura atât copiii în vârstă de 4 ani cât şi adulții de până la 90 de ani.

Dansul este o activitate naturală a omului. Acesta aduce o serie de avantaje:

 • un mod aprofundat şi în acelaşi timp delicat de pune în mişcare corpul tău;
 • dezvoltă coordonrea minţii şi muşchilor;
 • încurajează menţinerea unei posturi bune, idiferent de vârstă;
 • dezvoltă tonusul muscular şi dă omului “acel minunat sentiment de a fi în viaţă”
 • te învaţă cum să fii graţios în societate;
 • te ajută să ai o atitudine tinerească plină de spontaneitate;
 • este unul din puţinele hobby-urile care pot fi făcute împreună de cupluri sau prieteni;
 • este un formidabil mijloc social care ajută în dezvoltarea abilităţilor de comunicare;
 • promovează încrederea în sine şi în ceilalţi;
 • dezvoltă creativitatea artistică şi interpretarea muzicală;
 • îi dă competitorului oportunitatea de a se îmbrăca şi simţi într-un mod special;
 • este cel mai benefic mod de a-ţi petrece timpul liber;
 • şi cel mai uşor mod de a crea prietenii care pot dura toată viaţa.